dilluns, 2 de març del 2009

Ja em perdonaran els fumadors...

Avui tinc ganes de posar-me crític, coneixent els efectes d'aquest estat d'ànim. Sovint relaciono aquells que fan una crítica barata amb el descontentament general perquè sí, en una societat gens hedonista, que sembla que a vegades per a sentir-se bé ha de buscar el defecte aliè. I no nego que, com tants altres mortals, a vegades senti aquesta necessitat.

Però a banda d'això, cada cop em sembla que el respecte per al pròxim s'està perdent És molt fàcil també parlar de la gent que ha mort, venerar o reclamar com a mèrit haver-se posat als peus del difunt estant aquest en vida. No obstant, podem dir obertament que Pepe Rubianes era un ésser estimat en vida per molta gent. Sempre hi ha degenerats, és clar, i sobretot quan es tracta d'enfonsar algú a qui li agrada parlar clar i alt. Però Pepe era, sobretot, una persona molt respectuosa, i tot i que es posava amb molts estaments i personatges de la societat, sempre ho feia amb respecte per la persona aliena.

Però el respecte em sembla propi de cada cop menys gent. Avui, mentre prenia el te al bar, m'he quedat del tot sorprés. Un parell de dones d'uns 50 llargs, han entrat amb un cotxet amb una nena petita. Al meu costat, un home jove els ha fet lloc en una taula gran de la zona per a no fumadors, però sorprenentment, les dues dones s'han entaulat a la zona de fum. Cal afegir que l'extractor estava apagat. Sense cap consideració, la pobra nena, d'uns dos anys a tot estirar, anava respirant el fum del tabac, el senyor de la taula del costat, aguantava el "piti" just al costat de l'infant, o sigui que la pobra xiqueta anava "pipant" d'aquí i d'allà. Ho he trobat vergonyós. Les dues dones s'han passat tota l'estona fumant a la cara de la criatura.

No em considero un anti-tabac, però si que em considero molt susceptible a la seva olor. Em molesta molt. I en una societat tant poc respectuosa, em sembla que l'única democràcia que existeix, és la prohibició en bars i restaurants. Per tant, em sembla que, després del pastitx que ha estat l'anomenada llei anti-tabac (que l'única cosa que ha obtingut als bars és que els fumadors se sentin amparats per la llei), cal una llei d'enduriment, que no deixi fumar ni a bars ni restaurants. A més, no sé si els fumadors són molts cops conscients que cada any estan matant milers de fumadors passius només a Espanya. L'altre dia llegia que entre el 5 i el 10 % de casos de càncer de pulmó a causa del tabac, es donen en fumadors que ho han estat passivament. Estem parlant de moltes víctimes.

Frau fiscal
Ja fa sis anys gairebé que estic estudiant, i mai m'he pogut beneficiar de les beques de l'estat. No em queixo, no he passat gana i els meus pares han pogut ajudar-me en el que calgués per a tirar-la endavant. No som una família rica ni pobra, el meu pare ja fa anys que treballa en tres o quatre feines per a poder donar estudis als tres fills, i em sembla un comportament lloable, més tenint en compte que tots tres hem hagut de marxar del poble. No obstant, he tingut algun company que cada any ha estat rebent ajudes de l'ordre de 4000€ en ajuts de l'estat. No són de famílies pobres ni estudiants excelents. És més, trobo indignant, que algun company/a que a casa seva tenen una casa enorme i dos Mercedes particulars rebin aquest ajut!! És molt bonic dir que s'enganya hisenda, i normalment la societat riu les gràcies a aquells que ho fan, però us heu parat a pensar que en realitat els estafats som tota la resta?

4 comentaris:

Noctas ha dit...

Hi ha un respecte que hem de tenir per l'altre i és cert que Pepe el tenia malgrat les seves frases malsonants. Personalment el trobaré a faltar de tant que m'agradava. Respecte la llei del tabac és vergonyós que algú fumi en un bar i llenci el fum directament a la cara d'un nadó. Hi ha aquesta manca de respecte, aquesta indiferència, o simplement aquest no adonar-se'n de qui tens al costat. A Italia no es pot fumar enlloc i malgrat que sóc fumador i em fotria bastant una llei més restrictiva em sembla que seria el millor per tots i sobretot pels barmans, que molts no fumen i han de menjar fum durant tot el dia perquè si posen el cartell de no fumadors, el bar es queda buit.
Les beques me les conec molt bé perquè on treballo hi ha operadores que es dediquen precisament a informar sobre aquestes i els seus requisits. Les trucades passen de les cincentes diaries., en fi que el catxondeo és infinit...saludus crack i m'ha agradat molt l'escrit!!

Eva ha dit...

Quanta raó en tot el que dius...
la llàstima és que no tothom reaccioni de la mateixa manera...
Una abraçada!!!

Anònim ha dit...

ja trobava a faltar les teues actualitzacions... m'ha agradat molt aquest escrit! estic totalment d'acrod en tot el q has dit!
Salut i ànims!

Anònim ha dit...

Ei i tant, estic totalment d'acord amb tot el que dius, a mi em molesta molt el tabac i moltes vegades has de demanar a gent que no et llencin el fum a la cara i et fan cas durant 20'' i encara els sembla que estan fent un gran favor a un "tiquis -miquis"

Salut!!