divendres, 9 de gener del 2009

La importància dels objectes.

Llegint un dels regals de reis, Un home a les fosques (Paul Auster, Edicions 62), he trobat unes conclusions interessants que realitza una de les protagonistes sobre el cinema. Aquesta explica que el cinema és l'art de filmar els objectes. Només un gran director de cinema és capaç de dotar de personalitat a un objecte. Evidentment, no és cap cosa nova. Si mirem Dreyer, els objectes simbòlics són a tot arreu. Un bon director sap com ha d'ensenyar-nos els objectes i de la manera que poden expressar l'estat d'ànim d'un personatge, anticipar allò que succeïrà o simbolitzar l'estat de la situació. Paul Auster, posa com a exemple El lladre de bicicletes (De Sica), on els llençols que s'han de vendre la parella protagonista són guardats en unes prestatgeries amb tot de departaments plens de llençols. Aquests llençols representen totes les famílies de Roma, i el sofriment que acumulen.


En les tres últimes pelis que he vist, he fet aquest exercici de centrar-me en l'evolució dels objectes. L'altre dia vaig reveure Frenesí del mestre Hitchcock. Alfred és un dels mestres en utilitzar objectes com a elements de suspens i dotar-los de personalitat. Per exemple. El policia encarregat de resoldre el cas, apareix en dues escenes sopant. La seva dona és una mestressa de casa hortera, i molt mala cuinera, tot i l'esforç que hi dedica. En canvi, és capaç de resoldre el cas que l'inspector ha resolt malament. El menjar, sempre hi juga un paper important. Mentre la dona li va donant la resolució del cas, el policia es va menjant uns sucosos peus de porc que es converteixen en un maldecap per a ell. Aquests peus de porc poden simbolitzar moltes coses, de fet els peus són una part del cos extremadament simbòlica, però per a mi, sens dubte respresenten l'enemic, el fastigós assassí a qui realment s'enfronta la policia i que sempre l'han tingut entre les mans. Hitchcock és un mestre a l'hora d'utilitzar els objectes, en moltes de les seves pel·lícules, l'aparició de flors suposen un símbol de perill. A Frenesí també hi ha un símbol d'importància cabdal. És l'agulla que l'assassí porta a la solapa. Representa la seva impotència i la ràbia envers el seu rol de personatge vulgar. Però també és l'objecte que estarà a punt d'incriminar-lo. La jaqueta que du el fals culpable, amb les espatlles tapades amb dos pedaços de cuir també pot donar per a molt!


També em vaig tornar a empassar la que potser és la meva pel·lícula preferida, Modern Times d'en Chaplin. Un altre mestre dels objectes. Per a no extendre'm, em quedo amb la comparació inicial. En la primera seqüència del film, hi apareix un ramat d'ovelles que a continuació és substitueix d'una forma feroç per un grup d'obrers entrant a treballar. Quan normalment es parla de presentació del personatge principal, Chaplin en té prou amb dos segons de metratge!


Per últim, ahir vaig veure Lacombe Lucien, d'en Louis Malle. És una altra pel·lícula d'objectes. Des de les gallines, que representen l'origen rural del protagonista. El tiraxines del principi, ens diu que el personatge és encara un adolescent que viurà sota la manipulació uns anys que el canviaran i el convertiran en genocida per culpa de la seva innocència. Els animals que Lucien va caçant al llarg del film, sense ser conscient que ell també acabarà sent un d'ells. És molt significativa la trampa que para als coloms al final del film. Posa unes fines branquetes per aguantar una pedra. Quan el colom hi aterra, fa caure les branques i queda atrapat sota la pedra. En aquell moment, Lacombe és un fugitiu que viu en una masia abandonada. Una masia que s'aguanta sobre quatre bigues mal giribades, i que es troba en un estat quasi ruinós. El director ens diu sense paraules que aquella masia és la seva trampa. El rellotge de la seva estimada i el seu piano, un element que representa el passat gloriós com a jove pianista brillant i en una vida feliç i burgesa. El taüt que li dona la mare de Lucien a aquest als tres quarts de pel·lícula i que ja li anticipa el final. Les ampolles de xampany que Lucien porta a casa els jueus, en un moment de màxima tensió. O l'enigmàtic gos enorme que sempre jeu a la meitat de les escales de l'hotel de la policia alemanya i que a vegades l'espectador veu l'acció des del seu punt de vista, sempre en picat.


En fi, els qui no hagueu vist aquests tres films, suposo que no sabreu de que va, però està bé a vegades fer l'exercici de fixar-se en els detalls i en el simbolisme d'una pel·lícula. Molt millor, d'una gran pel·lícula.

17 comentaris:

Noctas ha dit...

Dreyer i els seus cuadres., els plans eren com cuadres pintats per un pintor., i Frenesí em va encantar de principi a fi però no recordo els detalls dels peus de porc ni de l'agulla de l'assassí, detalls que trobo molt interessants., Chaplin és un altre geni., ami el Chico és la que més em va agradar i ahhh recordem a Bunyuel que també jugava molt bé amb els objectes...Gran post Crack....m'apunto la peli de Malle

Elena y sus Neuras ha dit...

Gran entrada sobre cine. Me ha gustado mucho leerla.

Saludos!!

Eva ha dit...

Hola!!
La veritat és que això que expliques sobre els objectes és força interessant. Sovint no hi donem importància o no ho sabem veure. Des de que llegeixo el teu blog m´hi fixo més en aquestes coses però no en se treure tot el suc.
Fins aviat!! Salut!!

Bargalloneta ha dit...

Interessant reflexió que fas sobre els objectes!!!
M'ha agradat molt i ho penso fer, sobretot, com tu dius , en grans pel.lícules... tens raó que els objectes també formen part de la pel.lícula i en alguns casos són els personatges principals!!!
salutacions

Jesús M. Tibau ha dit...

els objectes que es troben a la nostra vora es contagien del nostre estat d'ànim i formen part de la nostra història

Irene Adler ha dit...

Interessant blog : ) Em faig seguidora. (I, com Noctas, m'apunto la de Malle xDD)
Salut

Els dijous nous ha dit...

NOCTAS, tens raó, Dreyer fabricava fotogrames que eren quadres expressionistes. El Chico també és genial i és clar, Bunyuel també és un dels més grans!

gràcies HELEN i EVA, molts cops (m'hi incloc) veiem una pel·lícula de forma totalment passiva, i a vegades és bo passar a ser espectadors actius, fer-nos preguntes sobre el que veiem.

BARGALLONETA, és difícil fer un anàlisi d'aquest tipus en qualsevol pel·lícula, moltes de les estrenes actuals, no tenen res d'art. Són les grans pel·lícules les que ens exigeixen reflexió per part nostra!
...i gràcies Jesús i Morgana per les vostres visites debut!!

Salut a tots!
Lluís

Delfica ha dit...

En l'art de fer de l'objecte el protagonista en Hitchcock és el meu preferit... el got de llet de Suspicion, les tisores de Crim perfecte. Era un joc molt especial amb l'espectador. Ai, dels que ja no se'n troben.
Salutacions i feliç any

Cesc Sales ha dit...

La quantitat de pel.lícules que veig actualment s'ha reduït dràsticament. Abans m'ho empassava tot, ara prefereixo qualitat. Culte a la pel.lícula...

Quan val la pena...

Salut

Anònim ha dit...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount software house, [url=http://firgonbares.net/]academic software australia[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] uninstalling nero 9 windows vista free download
coreldraw + shadows [url=http://firgonbares.net/]difference between oem software[/url] filemaker pro 10 torrent
[url=http://firgonbares.net/]buy adobe photoshop uk[/url] microsoft map software
[url=http://firgonbares.net/]coreldraw tutorials[/url] discount software non
software similar to macromedia [url=http://firgonbares.net/]microsoft website design software[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]cheap oem software downloads, [url=http://sunkomutors.net/]of sale software price[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] online store software open source office related software
sell software [url=http://sunkomutors.net/]software to store information[/url] adobe creative suite 3 serial numbers
[url=http://sunkomutors.net/]windows xp sp3 download[/url] ecommerce store software
[url=http://sunkomutors.net/]discount software review[/url] student discount software photoshop
windows xp activation crack [url=http://sunkomutors.net/]autocad reader[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]windows xp activation code, [url=http://sunkomutors.net/]to sell used software[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] place to buy computer software cheap game software
education software sales [url=http://sunkomutors.net/]shop software canada[/url] discount for software
[url=http://sunkomutors.net/]discount on software[/url] cheapest windows xp software
[url=http://sunkomutors.net/]student discounts on adobe creative suite 3[/url] online store software review
purchasing software [url=http://sunkomutors.net/]Mac OS v10[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]buy old software, [url=http://hopresovees.net/]selling softwares in[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] nero emperor of rome macromedia flash player 8 software
free download for adobe acrobat 9 [url=http://hopresovees.net/]quarkxpress free newsletter template[/url] is bitdefender better than kaspersky
[url=http://vonmertoes.net/]coreldraw torrents[/url] microsoft camera software
[url=http://bariossetos.net/]softwares stores[/url] softwares sale
acdsee torrent [url=http://bariossetos.net/]adobe macromedia software[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]coreldraw x3 serial numbers, [url=http://murudobaros.net/]buy cheap adobe software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]store front software[/url] coreldraw graphics suite nero 7 essentials
education discount on software [url=http://murudobaros.net/]buy software games[/url] buy website design software
[url=http://murudobaros.net/]office 2003 activation code[/url] acdsee 3.1 download
[url=http://murudobaros.net/]biggest discount software[/url] buy discounted software
filemaker pro 10 torrent [url=http://murudobaros.net/]nero burning rom 9 fails in vista[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]to purchase new software, [url=http://bariossetos.net/]educational software[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] 12 Pro Retail free price software
oem software market [url=http://hopresovees.net/]frame shop software[/url] purchase of computer software
[url=http://hopresovees.net/]guru academic edition software[/url] game software for sale
[url=http://bariossetos.net/]cheap gis software[/url] line software store
software resellers in the [url=http://hopresovees.net/]adobe creative suite 3 design standard[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software stores uk, [url=http://hopresovees.net/]educational discount software[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] microsoft office government discount where can i buy photoshop
purchase primavera software [url=http://hopresovees.net/]shop software with[/url] winzip 12 download
[url=http://hopresovees.net/]and software stores[/url] nero 5 a free download version
[url=http://bariossetos.net/]to buy linux software[/url] oem software license
dj software for sale [url=http://vonmertoes.net/]have to buy photoshop[/b]

Anònim ha dit...

[p]All the feet cargo box is totally produced from fleece and offers quite a comfy and additionally relaxed installation . articlecounty . While focusing on accommodate, comfort, durability and finish always, the stylists of that brand never cease to flip over the latest fashion magazines . UGG Ultimate Bind Boots 5219 Chocolate The most beneficial clothes will be able to fully get a new skirt costume . You shouldn't be afraid of being turned away, or else [url=http://uggbootsalescheap11.moonfruit.com]ugg boot sale[/url] you will miss the opportunity on fantastic things in life . Not just for women you will find there's wide selection offor guys as well . Their grace and loveliness increases when they carry these boots with mini skirts, tight jeans and with kaftans.[/p]
_(houziwdh)