divendres, 8 de gener de 2010

Qui dia passa...

diuen que any empeny!

I el 2009, què ens ha deixat? Perquè el recordarem en el món del cinema? A continuació m'agradaria citar algunes de les cintes que més m'han impactat de l'any.
Gran Torino. Sembla que el bo d'en Clint es va preparar aquesta peli a consciència. És el seu adéu a la pantalla gran -va assegurar que no tornaria a posar-se davant la càmera, encara que mai se sap- i ell era molt conscient del que això suposava. Cruesa mil·limetrada però sense concessions i una mort cinematogràfica realment genial.
Paranoid Park. Veient Last Days i, sobretot, Elephant, em moria de ganes de veure la culminació d'aquesta trilogia de Gus van Sant que gira al voltant de l'adolescència. Paranoid Park és un film sorprenent, amb una fotografia magníica i que referma el seu director com un dels de més personalitat en el panorama nord-americà.
Up. Un excel·lent pe la PIXAR. Una autèntica Odissea en dibuixos animats. Només ens queda la incògnita: fins on poden arribar aquests genis de l'animació?
Still Walking. Una joia. Possiblement el millor director japonès de l'actualitat, Kore-eda ens deixa un drama familiar a l'altura del propi Ozu.
El curioso caso de Benjamin Button. Una història que sap atrapar i commoure. Increïbles els efectes especials i alguns moments memorables per una història que de ben segur hagués merescut abans l'Oscar que la pífia de Slumdog Millionaire.
Déjame entrar. A tots ens va sorprendre i corprendre al seu moment. Tant exòtica com hipnòtica.
Petit Indi. Un Western d'extrarradi. Un dels nostres directors més aclamats en festivals, Marc Recha, ens deixa aquesta història plena de simbologia i on la interactuació entre paisatge, natura i psicologia humana centra el relat.
Enemigos Públicos. Un molt criticat però penso que estimable film del director de Heat. El sentit del ritme és providencial i la càmera és més a prop que mai dels personatges que filma.
El Lazo Blanco. Tot i que encara no ha estat estrenada a l'estat espanyol, la sort que vaig tenir de veure-la en festival em generar la sensació de trobar-nos davant d'un dels films de la dècada. Una fotografia esplèndida i un esgarrifador guió que et deixa glaçat mentre et vas generant una sèrie de preguntes que ningú t'aclararà. Perquè potser aquesta és la gènesis del film, la capacitat de crear preguntes que mai ningú ens podrà respondre.
El profeta. Un altre film encara per estrenar. Un gran film noir francés. La millor herència a l'estil Melville és recollida per Audiard, que sorprén per la forma de filmar i els tocs de realisme màgic que hi insufla a la història.
Les dues últimes no estan ordenades per ranking, perquè encara no han estat estrenades a Espanya.
Hi ha hagut coses força interessants també. Destacaria El Lector, Despedidas, The Frost i fins i tot Avatar, que en el camp del pur entertaintment dubto que ningú pugui superar.

5 comentaris:

òscar ha dit...

Un excelent llistat-resum de l'any que ens ha deixat. Vaig trobar Gran Torino excepcional i d'Up només puc dir que té uns deu minuts inicials de traca, mocador i onada de l'estadi.

Bargalloneta ha dit...

tinc moltes ganes de veure la de Haneke, em sembla que la setmana que ve ja l'estrenen....
molt d'acord en la majoria de la teva llista!

shinobi ha dit...

pos ja mi posare am les k ncara no e vist. ara ja ls podre trobar sns problma al videoclub (suposo)

Eva ha dit...

Bon resum... jo em poso una nota molt baixa perquè no tinc ni temps de mirar les cartelleres...
Salut!!!

Anònim ha dit...

[p]The Nike Wind Max 90 [url=http://www.max95uksale.co.uk]air max 95 sale[/url] shoes clothed been in requital for prolonged every people's familiar when it comes to perpetual or walking or any sports or dancing or jogging . For four days I sat in a large conference room with 500 to 700 other people, listening to fascinating speakers and meeting many enlightened people . Playing soccer builds strong bodies, [url=http://www.max95uksale.co.uk]cheap air max 95[/url] and an athletic lifestyle promotes positive self-esteem and body image that is so important with girls Nike Air Max 2013 . Through the use of mat skin, [url=http://www.max95uksale.co.uk]air max 95max[/url] not only for the new Andrew without bubble Max 180 running shoes built up the frame and a foot and sufficient with to provide strong support . You need to also consider treatment [url=http://www.max95uksale.co.uk]nike air max 95[/url] with all the aromatherapy candles that you simply pick . Inexpensive Dre headsets Online - Nike Air Max Hyperposite

dre earphones merchandise [url=http://www.max95uksale.co.uk]air max 95 uk[/url] because their exclusive head-set Nike Air Max 2013 . Offer weekly compensation for posting useful comments on blogs and including a signature file that points back to your website.[/p]
_(houziwdh)