dimecres, 5 de novembre del 2008

Una altra història de violència (Eastern promises)


L'altre dia vaig tenir la sort de veure per fi Promesas del Este (Eastern Promises, 2007), la que probablement sigui la millor peli del 2007 (arran del que n'he vist...). És d'aquelles pelis genials, d'aquelles que s'han d'anar a veure, d'aquelles que, actualment només podrien rodar el mateix Croenenberg o el millor Eastwood.

A Una historia de violencia (A history of violence 2005), l'anterior peli del director, podíem veure com en un poble d'allò més tradicional de l'Amèrica profunda, poc original i avorrit, on viu Tom, un treballador d'uns 40 anys, amb una vida aparentment normal i familiar, la violència pot aparéixer en el moment menys esperat. Sota una màscara d'aparent quotidianitat, de vides senzilles i correctes, poden aparéixer de cop les cares més fosques de les persones. També ens ensenyava com n'era de difícil de deixar de banda el passat de cada u, i que aquest passat, tard o d'hora, torna a aparéixer. Per a mi, va ser un dels millors films del 2005.

Promesas del este va encara més enllà. El tema central és el mateix, ara situant la història a Londres i centrant l'acció en una família de la màfia russa i tot el que gira al seu voltant. La vida també aparentment normal d'una llevadora (esplèndida Naomi Watts) es veu trasblsada quan una adolescent mor deixant una nena recient nascuda. Aquí Anna (Watts) representa aquell personatge comú, amb una vida corrent (tot i que amb més tonalitats que el Tom d'Una historia de Violencia) a qui li canvia la seva vida arran d'un fet puntual, i que la seva tenacitat a l'hora d'actuar davant d'una situació adversa (igual que en Tom) desencadena una sèrie de fets marcats per la violència extrema. La violència, igual que la màfia, es representen molt pròximes a la vida quotidiana de les persones, i qualsevol fet en principi allunyat i corrent et transporten al seu punt de mira.


Eastern Promises també ens ensenya com n'és de difícil fugir del passat. La mateixa Anna, tot i ser anglesa, és d'origen rus, i el seu oncle, havia format part de la KGB russa. Un altre element amb el que (crec) li encanta jugar a Croenenberg, és amb el del tatuatge. Els pertanyents al clan de la màfia russa porten tot el tors del cos tatuat, i allí es pot reflexar la seva vida passada, amb estades a la presó i assassinats inclosos. Un cop han entrat a formar part de la família, se'ls tatuen dues estrelles a l'alçada de la clavícula i dues més als genolls (senyal de que no s'agenollaran davant ningú). Tots aquests tatuatges reflexen que dins la màfia, no es pot fugir del que has fet, i molts cops, l'única sortida és la mort.

Evidentment, la pel·lícula té moltes més lectures possibles i molts altres punts d'interès, com per exemple la genial interpretació d'en Viggo, cada cop més camaleònic com a actor!! Els qui l'hagueu vist ja ho sabreu, i els que no, ja podeu mirar d'aconseguir-la pel mitjà que sigui i veure-la tants cops com la pugueu disfrutar!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

collons com van les actualitzacions ultimamnt! no pares eee! jejeje

ja va b! :D

weno wno, larem d na a vere k ultimament el cine sta.... :S


au! adws! ens veiem dissabte!

òscar ha dit...

tremendes totes dues!
a mi em va agradar, potser més, una historia de violencia.

Marchelo ha dit...

Bones!!

a mi em va agradar la pel·lícula, però menys del que m'esperava (una obra mestra). Té un ambient trobadíssim, una fotografia genial, unes actuacions memorables, però l'argument en sí em va semblar massa convencional. Tot i així, és molt bona.

Salutacions!!

Bargalloneta ha dit...

Doncs , a mi també em va agradar molt!!! i sobretot en Mortenssen que com tu dius és molt camaleònic, és igual el que faci , que tot ho fa bé, pots riure amb ell, o plorar o fins i tot passar por... és un gran actor!!!!

Anònim ha dit...

Pos així si que l'haurem de mirar, Una història de violència em va agradar molt, a vere si aquesta també,
salut!

F. Bertran ha dit...

Ei, hola!
merci pel comment!
com vas trobar el meu blog?
jajaja
m'ha sobtat bastant que em llegís més gent de la que conec! ja està bé per això!
moltes gràcies!
ferran

Pd: la peli és boníssima, i el vigo mortessen fot un paperàs com a xofer.