dimecres, 11 de març del 2009

INLAND EMPIRE: Una porta oberta a l'experimentació

Feia temps que contemplava amb respecte INLAND EMPIRE, l'última obra de David Lynch. No m'atrevia a veure-la. Tres hores del Lynch més abstracte fan molt de respecte, i més si un admira el director de Montana i encara té estampades a la retina algunes escenes d'El hombre elefante, Terciopelo Azul, Mulholland Drive o Corazón Salvaje. De totes maneres, finalment em vaig decidir a veure-la intentant allunyar-me del màxim nombre de prejudicis.

INLAND EMPIRE és realment l'obra més superlativa i ambiciosa de Lynch fins al moment. La primera hora de metratge és una història més o menys coherent sobre una actriu que aconsegueix un paper (Laura Dern) en el que serà un rodatge maleït. Més endavant, els actors principals del film van entrant en la personalitat dels papers que interpreten a mesura que el film es va tornant abstracte i surrealista. Un compendi d'imatges i escenes inquietants i perturbadores, al més estil Lynch però aquest cop portades a l'extrem, ens va conduint juntament amb Laura Dern cap a l'interior d'alguna cosa que ens és superior. Lynch ens va conduint i ens va deixant estupefactes amb escenes d'allò més aterradores. Ell mateix ha assegurat que mentre anava rodant les escenes no seguia un guió preestablert, i no sabia si allò que estava rodant desembocaria en un bon port.

Fer una interpretació d'aquest film, seria un error molt gran. És una obra per veure, per disfrutar-la visualment i per deixar la teva ment en mans d'aquest geni del cinema i de les seves inquietuds. No sé si és una obra mestra, simplement és l'obra magna d'aquest director, i una porta oberta a l'experimentació com a finalitat visual. No us deixeu véncer pels prejudicis!

5 comentaris:

òscar ha dit...

doncs la veurem. lynch desconcerta i, a vegades, t'obliga a revisitar les seves pelis més d'un cop. mullholland drive, per exemple, una de les meves pelis de capçalera, no hi ha cop que veint-la en decobreixi algun que altre detall nou.

Noctas ha dit...

M'encanta Lynch., aquesta forma d'hipnotitzar-te, aquesta manera particularíssima de comprendre el cinema., la veuré el que no sé és quan però ja la tenia apuntada....saludus mestre!!!

Eva ha dit...

Això faré... veure-la. Una abraçada!!!

La Llanterna Màgica ha dit...

Quan jo la vaig veure em vaig quedar amb el dubte de si era una estafa o una obra mestra. I encara no he resolt el dubte...

Aquí hi ha el comentari que vaig fer en el meu bloc:

http://llanternamagica.blogspot.com/2008/10/inland-empire-obra-mestra-o-estafa.html

Irene Adler ha dit...

Gràcies per passar....i recomanació apuntada : )
Salut